Παράδοση & Διατροφή

Όταν η ροδοζάχαρη συνάντησε το περγαμόντο.

Τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού δεν φεύγουν ποτέ από τη «μόδα» και δίνουν μια νότα σπιτικού γλυκού μαζί με μια αίσθηση παράδοσης. Μπορούμε να τα συναντήσουμε σε κάθε άκρη της Ελλάδας αν και τα πιο γνωστά είναι τα παραδοσιακά γλυκά της Χίου. Τα γλυκά του κουταλιού ήταν για το τρατάρισμα-κέρασμα, που πρόσφεραν οι Χιώτισσες νοικοκυρές στον μουσαφίρη-επισκέπτη, σαν καλωσόρισμα, μαζί με έναν ελληνικό καφέ και ένα ποτήρι παγωμένο νερό. Ένα από τα πρώτα γλυκά που όλοι μας έχουμε δοκιμάσει σε τρυφερή ηλικία, από τα χεράκια της γιαγιάς μας.

Τα γλυκά του κουταλιού προέκυψαν από την ανάγκη που υπήρχε στο παρελθόν να συντηρούνται όλον τον χρόνο τα φρέσκα φρούτα εποχής. Σχεδόν όλα τα φρούτα, όπως και αρκετοί καρποί και άνθη, γίνονται γλυκό του κουταλιού. Τα γλυκά του κουταλιού ακολουθούν παραδοσιακά τις εποχές του κάθε φρούτου: εσπεριδοειδή τον χειμώνα, την άνοιξη νεραντζάκι και άγουρο σύκο, στις αρχές του καλοκαιριού φιστίκι, καρυδάκι, κεράσια και βύσσινα, στα μισά του καλοκαιριού καρπούζι, σταφύλι προς το τέλος του, και κυδώνι το φθινόπωρο.

Το γλυκό του κουταλιού και το υποβρύχιο κατέχουν περίοπτη θέση ανάμεσα στα ελληνικά παραδοσιακά γλυκά. Σύμφωνα με την προφορική παράδοση, η ιστορία του υποβρύχιου ξεκίνησε στον Γαλατά της Κωνσταντινούπολης, από Χιώτες ζαχαροπλάστες, ενώ υπήρξε και το επίσημο κέρασμα καλωσορίσματος του Πατριαρχείου, γνωστό και ως το «άσπρο γλυκό».

Τρόποι απόλαυσης και διατροφική αξία

Εκτός από τον παραδοσιακό τρόπο απόλαυσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το γλυκό κουταλιού ως γευστικό γαρνίρισμα στα παγωτά ή το γιαούρτι σας, ή και στην παρασκευή άλλων γλυκών, όπως το cheesecake ή το κέικ φρούτων, ενώ το αξιοποιούν και διάφοροι σεφ στις συνταγές τους, για να φτιάξουν νόστιμες sauce φαγητών.

Τα γλυκά του κουταλιού είναι  κατάλληλα για την περίοδο της νηστείας αλλά και για τη δίαιτα μας, καθώς συγκεντρώνουν πολλαπλά διατροφικά οφέλη.

Αν ακολουθείτε υγιεινή διατροφή, αλλά δεν θέλετε να στερηθείτε τις γλυκές απολαύσεις, τότε τα γλυκά κουταλιού είναι από τις πιο υγιεινές επιλογές για να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας για γλυκό, ενώ δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από μία πάστα, ένα παγωτό ή μία σοκολάτα. Έχουν σχεδόν μηδενική περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη, μιας και κατά την παρασκευή τους χρησιμοποιείται μόνο ζάχαρη και όχι βούτυρο, κρέμα γάλακτος, αυγά ή λάδι. Αυτό εξηγεί και τη χαμηλότερη θερμιδική τους αξία, συγκριτικά με τα υπόλοιπα γλυκά. Συγκεκριμένα, μία μερίδα γλυκό του κουταλιού έχει 100-120 θερμίδες έναντι των 600 περίπου θερμίδων που έχουν τα γλυκά ταψιού, οι πάστες κ.α.

Τρεις ακόμα λόγοι που τα γλυκά του κουταλιού είναι η καλύτερη επιλογή:

Γλυκά Κουταλιού
  1. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
  2. Παρά την επεξεργασία τους, εξακολουθούν να περιέχουν τα αντιοξειδωτικά και τις βιταμίνες των φρούτων, όπως η βιταμίνη C και το β-καροτένιο, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό, ενισχύοντας την άμυνά του.
  3. Έχουν υπέροχη γεύση φρούτου.

Επιτρέπονται τα γλυκά του κουταλιού στη δίαιτα;

Η έντονα γλυκιά γεύση τους, που προκύπτει από τη φυσική γλυκύτητα του φρούτου και τη ζάχαρη, σας προστατεύει από την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας. Μία κουταλιά της σούπας είναι συνήθως αρκετή για να ικανοποιηθεί η επιθυμία σας για γλυκό και οι θερμίδες που θα πάρετε είναι περίπου 100-120. Γι’ αυτό άλλωστε οι διαιτολόγοι συστήνουν τα γλυκά κουταλιού ως εξαιρετική εναλλακτική επιλογή, αντί για τα τυποποιημένα γλυκά και προϊόντα ζαχαροπλαστικής, που επιβαρύνουν τον οργανισμό.

Ενδεικτικές θερμίδες για τα γλυκά του κουταλιού:

Υποβρύχιο μαστίχα 1 κουταλάκι του γλυκού 80 θερμίδες
Κερασάκι γλυκό του κουταλιού 1 κουταλάκι του γλυκού 100 θερμίδες
Βύσσινο γλυκό του κουταλιού 1 κουταλάκι του γλυκού 100 θερμίδες
Δίαιτα Γλυκά Κουταλιού

Ενδεικτικές θερμίδες για τα γλυκά του κουταλιού:

Υποβρύχιο μαστίχα 1 κουταλάκι του γλυκού 80 θερμίδες
Κερασάκι γλυκό του κουταλιού 1 κουταλάκι του γλυκού 100 θερμίδες
Βύσσινο γλυκό του κουταλιού 1 κουταλάκι του γλυκού 100 θερμίδες

Προσοχή: Η συγκεκριμένη σελίδα έχει ενημερωτικό σκοπό. Πριν αποφασίσετε να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, ζητήστε τη γνώμη του κατάλληλου επαγγελματία υγείας ή διατροφολόγου.