Προέλευση γλυκών Χίου

Οι πρώτες ύλες μας

Η Χίος φημίζεται όχι μόνο για τη μαστίχα αλλά και για τα εξαιρετικά γλυκά του κουταλιού. Γλυκά που παρασκευάζονται με αυθεντικές χιώτικες παραδοσιακές συνταγές, και χρησιμοποιούν, εκτός από τα γνωστά φρούτα, λαχανικά, αλλά και πέταλα από λουλούδια, όπως το τριαντάφυλλο και το άνθος λεμονιάς.

Οι πλούσιοι καρποί αποτελούν, σε μεγάλο βαθμό, την πρώτη ύλη αυτών των προϊόντων. Μάλιστα, τα μυροβόλα περιβόλια εσπεριδοειδών των Καμποχώρων, γεμάτα πορτοκάλια, λεμόνια, νεράντζια και μανταρίνια έδωσαν στο νησί μας την ονομασία “Η Μυροβόλος Χίος”.

Το μανταρίνι Χίου θεωρείται από τις καλύτερες και πιο αρωματικές ποικιλίες στον κόσμο, ενώ είναι αναγνωρισμένο από το 2012 ως προϊόν Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Το Μανταρίνι Χίου ανήκει στο είδος Citrus deliciose tenore, γεγονός που του προσδίδει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Έχει σάρκα τρυφερή και γευστική, ενώ ξεχωρίζει για το έντονο άρωμά του ακόμα και όταν είναι άγουρο. Στη μαρμελάδα μανταρίνι χρησιμοποιείται ολόκληρο το φρέσκο φρούτο, από τη σάρκα μέχρι και τη φλούδα, η οποία απελευθερώνει όλα τα αρώματα του Κάμπου της Χίου.

Το τριαντάφυλλο, το οποίο μας δίνει τη ροδοζάχαρη, φτιάχνεται από μία ειδική ποικιλία ρόδων, γνωστή και ως μαγιάτικο εκατόφυλλο τριαντάφυλλο που είναι έντονα αρωματική. Τις τριανταφυλλιές αυτές τις βρίσκουμε κυρίως στο χωριό Άγιος Γεώργιος Συκούσης, σε υψόμετρο 525 μέτρων. Το ίδιο χωριό είναι ονομαστό και για τα εξαιρετικής ποιότητας σύκα του.

Φημισμένο είναι και το φιστίκι από τα Αυγώνυμα, τον Ανάβατο και τις Καρυές, προϊόν που συνδέεται με την παραδοσιακή καλλιέργεια της φιστικιάς στα κτήματα του μοναστηριού της Νέας Μονής.

Αξεπέραστης ποιότητας και νοστιμιάς είναι επίσης οι συμπυκνωμένοι χυμοί φρούτων όπως βύσσινο, πορτοκάλι, μανταρίνι, καθώς και η σουμάδα που παράγεται από χιώτικα πικραμύγδαλα.  

Το φυσικό δάκρυ μαστίχας μάς δίνει το φημισμένο υποβρύχιο, φτιαγμένο από εξαιρετικής ποιότητας μαστιχέλαιο, που μπορείτε να το απολαύσετε σκέτο ή διανθισμένο με αρώματα περγαμόντου και τριαντάφυλλου. Το υποβρύχιο μανταρίνι παρασκευάζεται από συμπυκνωμένο χυμό μανταρινιού.